Politika Privatnosti

POLITIKA “KOLAČIĆA” - POLITIKA PRIVATNOSTI

U ovoj Politici zaštite ličnih podataka (u nastavku Politika) obaveštavamo Vas o ličnim podacima koje od Vas prikupljamo, za koje svrhe i po kom pravnom osnovu, sigurnosne mere kojima ih štitimo, lica s kojima ih delimo, rok u kojem ih čuvamo, kao i Vaša prava u vezi sa zaštitom ličnih podataka.

Ova Politika se primenjuje za:
1) sve kupce naših proizvoda preko naše internet prezentacije budilepashop.com
2) sve posetioce naše internet prezentacije.

U slučaju da u vezi s korišćenjem ove Politike ili u vezi sa ostvarivanjem vaših prava, koja proizilaze iz ove Politike, imate bilo kakvo pitanje, obratite nam se na e-mail adresu: [email protected], sa oznakom “ Zaštita ličnih podataka”.

OSNOVNI POJMOVI
Svaki pojedinačni dole određeni pojam ima u okviru ove Politike svrhu, kao što je određena u ovom poglavlju:
● Lični podaci znače bilo koju informaciju, na osnovu koje se može odrediti pojedinac (ovde spadaju npr. ime, prezime, e-mail, IP adresa, telefonski broj, sl.);
● Kupac – označava lice koje preko naše internet prezentacije vrše kupovinu naših proizvoda;
● Posetilac – označava posetioce naše internet prezentacije koji ne vrše kupovinu naših proizvoda;
● Obrada predstavlja radnje prikupljanja, beleženja, razvrstavanja, grupisanja, odnosno strukturisanje, pohranjivanje, upodobljavanje ili menjanje, otkrivanje, uvid, upotreba, otkrivanje prenosom, odnosno dostavljanjem, umnožavanje, širenje ili na drugi način činjenje dostupnim, upoređivanje, ograničavanje, brisanje ili uništavanje ličnih podataka;
● Usluga – online prodaja kozmetičkih proizvoda.

VRSTA PODATAKA O LIČNOSTI KOJE PRIKUPLJAMO
Platforma prikuplja različite podatke u zavisnosti od toga, da li ste korsnik ili posetilac platforme.

KUPAC: Ime i prezime, E mail adresa, IP adresa, Broj telefona, Ulica i broj, prebivalište 

POSETILAC : IP adresa

NAČIN SKUPLJANJA INFORMACIJA
Platforma može prikupljati Vaše podatke iz sledećih izvora:
1. Direktno od kupaca, prilikom formiranja narudžbine.
Prilikom formiranja Vaše narudžbine, Vi nam ostavljate Vaše lične podatke i to: ime, prezime, adresa i broj prebivališta ili druge adrese gde porudžbina treba da se isporuči, broj telefona i e-mail adresu.

2. Podaci koji se prikupljaju od posetilaca Portala:  naša internet prezentacija može primiti ili dobiti informacije (na primer, adresu e-pošte ili IP adresu) o osobi koja još Kupac, na primer kada se posetilac samo pregleda sadržaj na našoj internet prezentaciji.

SVRHA OBRADE I PRAVNI OSNOV ZA PRIKUPLJANJE PODATAKA
Mi koristimo Vaše podatke da bismo uspešno obradili Vašu narudžbinu. Uz pomoć tih podataka bićemo u mogućnosti da Vam isporučimo željenu robu, kao i da Vas obavestimo o trenutnom statusu narudžbine.

Vaše podatke o ličnosti obrađuje na osnovu sledećih pravnih osnova:
– obrada Vaših ličnih podataka potrebna je za ispunjenje ugovora, kome ste pristupili tj. pružanje naših usluga;
– obradu vaših ličnih podataka se vrši na osnovu Vaše saglasnosti za određenu svrhu obrade, pri čemu imate u svakom trenutku pravo da datu saglasnost povučete (uputstvo je dole na dnu strane).

Dostavljanje ličnih podataka, koji su nam potrebni za ispunjenje ugovora je dobrovoljno.
Upozoravamo vas da u slučaju, da nam ne dostavite sve lične podatke, koji su nam potrebni za
pružanje usluge takvu uslugu nećemo moći da obezbedimo.

KORISNICI PODATAKA
Pristup i obradu Vaših podataka vršiće isključivo lica zaposlena u BENEFIT COMPANY D.O.O.  Mi Vaše lične podatke ne prosleđujemo trećim licima, ne prodajemo, i ne iznajmljujemo ih trećim licima.

VREME ČUVANJA VAŠIH PODATAKA
Zadržavamo vaše informacije samo onoliko koliko nam je potrebno da vam pružimo uslugu i ispunjavamo svrhe opisane u ovoj politici, dakle dokle god ne primite poručenu robu. Kada se više ne ispunjavaju uslovi za zadržavanje ovih podataka, iste brišemo i uklanjamo iz naših baza podataka najkasnije u roku od 30 dana.

ZAŠTITA VAŠIH LIČNIH PODATAKA
Platforma štiti Vaše podatke korišćenjem sledećih mera zaštite:
1. Enkriptujemo i čuvamo u sigurnom oblaku Vaše lične podatke, koje su nam dati kao što su telefonski broj, email, IP adresa. Pratimo opšte prihvaćene industrijske standarde da bismo zaštitili lične podatke koji su nam dostavljeni, i tokom prenosa i nakon njihovog prijema, kao što su razne bezbednosne tehnologije i postupci u cilju sprečavanja gubitka, zloupotrebe, neovlašćenog pristupa ili otkrivanja informacija – na primer, koristimo tehnologiju šifriranja kao što je SSL-Secure Sockets Laier da bismo zaštitili određene osetljive informacije kao što su podaci o lokaciji i bezbednost transportnog sloja TLS 1.2 za šifrovanje podataka od aplikacije do servera. Nažalost, nijedan način prenosa putem Interneta ili način elektronskog skladištenja nije 100% siguran. Redovno pratimo naše sisteme radi mogućih ranjivosti i napada. Međutim, ne možemo garantovati sigurnost bilo kog podatka koji nam pošaljete. Stoga, iako se trudimo da zaštitimo Vaše lične podatke, ne možemo garantovati njegovu apsolutnu sigurnost.
2. Radi sigurnosti vaših ličnih podataka smo usvojili odgovarajuće tehničke i organizacione mere, gde spadaju naročito:
● redovno i efikasno ažuriranje programske i računarske opreme, gde čuvamo vaše lične
podatke;
● zaštita pristupa ličnim podacima;
● izrade sigurnosnih kopija;
● obrazovanje zaposlenih, koji u okviru svog rada obrađuju lične podatke;
● nadzor i odgovarajuće preduzimanje mera u slučaju eventualnih sigurnosnih incidenata, kojima sprečavamo ili ograničavamo nastanak štete za lične podatke.

TRANSFER LIČNIH PODATAKA
Ne delimo vaše lične podatke sa trećim licima, osim ako to posebno nije naglašeno i ako u tom smislu pribavimo izričitu saglasnost sa vaše strane. BENEFIT COMPANY D.O.O neće iznajmiti ili prodati vaše podatke koji mogu lično da vas identifikuju drugima.

VAŠA PRAVA
U pogledu obrade ličnih podataka imate sledeća prava, koja su opisana ispod:
1. Potvrda da li obrađujemo Vaše podatke o ličnosti;
2. Pristup Vašim podacima o ličnosti;
3. Ispravku Vaših podataka o ličnosti u slučaju greške;
4. Brisanje Vaših podataka o ličnosti
5. Prekid obrade Vaših podataka o ličnosti;
6. Odbijanje da se Vaši lični podaci o ličnosti obrađuju (povlačenje pristanka).
7. Prenos podataka o ličnosti kod drugog pružaoca usluge.

Napred pobrojana prava možete ostvariti kontaktiranjem Platforme na sledeće načine: e-mail adresa: [email protected]

NADLEŽNI ORGAN
Nadležni organ za zaštitu podataka o ličnosti je Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Republike Srbije. Organu se možete obratiti na adresi Bulevar kralja Aleksandra broj 15, 11000 Beograd, Republika Srbija ili e mailom na [email protected] ili telefonom na +381 11 3408 900.

ZAVRŠNE ODREDBE
Ova Politika se primenjuje od 01.02.2021. godine. U slučaju promena o tome ćemo vas prethodno obavestiti. Smatra se da ste saglasni sa novom verzijom ove Politike, ako nastavite sa korišćenjem našeg portala i aplikacije, koje određuje ova Politika, s obzirom da na snagu stupu nova verzija ove Politike.

POLITIKA „KOLAČIĆA“

Kako bi naša internet prezentacija radila pravilno i kako bismo bili u stanju da vršimo dalja unapređenja, a u svrhu poboljšanja vašeg iskustva pregledanja, ova stranica mora vašem računaru da pošalje malu količinu informacija (tzv. cookies ili kolačići). Preko 90% svih web stranica koristi ovu praksu, ali u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti smo u obavezi da pre slanja kolačića obezbedimo vaš pristanak, osim za one kolačiće koji su “izričito neophodni”. Korišćenjem naše Platforme pristajete na upotrebu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete da pregledate stranice na Platformi, ali vam neke opcije neće biti dostupne.

ŠTA SU KOLAČIĆI?

Kolačići (eng. Cookies) su male datoteke koje se sastoje od niza slova i brojeva i koje su na vaš računar postavljene pomoću servera veb stranica. Oni omogućavaju vlasniku veb lokacije da vas razlikuje od ostalih korisnika te veb lokacije. Kolačići se ne mogu kodirati, ne mogu se koristiti za prenošenje virusa i ne mogu nam omogućiti da pristupimo vašem hard disku. Ne možemo da pročitamo nikakve informacije sa vašeg hard diska čak iako su kolačići tamo uskladišteni.

Kolačići obično čuvaju vaše postavke za web stranicu, kao što su željeni jezik ili adresa. Kasnije, kada opet otvorite istu web stranicu internet pretaživač šalje nazad kolačiće koji pripadaju toj stranici. Ovo omogućava stranici da prikaže informacije prilagođene vašim potrebama. Kolačići mogu da čuvaju širok pojas informacija uključujući i podatke o ličnosti (kao što je vaše ime ili e-mail). Ipak, ova informacija može biti sačuvana jedino ako vi to omogućite – web stranice ne mogu da dobiju pristup informacijama koji im vi niste dali i ne mogu da pristupe drugim datotekama na vašem računaru. Zadate aktivnosti čuvanja i slanja kolačića vama nisu vidljive. Ipak, možete da promenite vaše postavke internet pretraživača da možete sami da birate da li hoćete da zahteve za čuvanje kolačića odobrite ili odbijete, izbrišete sačuvane kolačiće automatski pri zatvaranju internet pretaživača i slično.

VRSTE KOLAČIĆA

Podaci koji se generišu putem kolačića na našoj Platformi mogu se koristiti u različite svrhe, uključujući i sledeće:

 Izričito neophodni - neophodni da biste mogli da se krećete po web lokaciji i koristite njene funkcije.

Kolačići performansi  -  prikupljaju informacije o tome kako posetioci koriste web lokaciju, na primer koje stranice najčešće posećuju i da li primaju poruke o greškama. Koriste se za poboljšavanje načina funkcionisanja web lokacije u budućim verzijama.

Funkcionalni kolačići - dozvoljavaju web lokaciji da pamti izbore koje pravite kao što su korisničko ime, jezik ili region u kojem se nalazite i obezbeđuju poboljšano lično iskustvo.

Reklamni kolačići - omogućavaju isporuku oglasnih sadržaja prilagođenih interesima korisnika.

Privremeni kolačići (Session cookies)  ističu (i automatski se brišu) kada zatvorite internet pretraživač. Mi koristimo session cookies da omogućimo pristup sadržaju i omogućimo davanje komentara (stvari koje morate da uradite kada se prijavite sa svojim podacima na web stranicu).

Trajni kolačići (Persistent cookies) obično imaju datum isteka daleko u budućnost i ostaju u vašem pretaživaču dok ne isteknu ili dok ih ručno ne izbrišete. Koristimo trajne kolačiće kako bismo bolje razumeli navike korisnika i tako poboljšavali web stranicu prema vašim navikama. Ova informacija je anonimna – ne vidimo vaše podatke o ličnosti.

Kolačići treće strane Ima nekoliko spoljnih servisa koji korisniku skladište limitirane kolačiće. Ovi kolačići nisu postavljeni od strane ove web stranice, ali neki služe za normalno funkcionisanje određenih mogućnosti koje korisnicima olakšavaju pristup sadržaju. Trenutno omogućavamo:

  • Merenje posećenosti
    Platforma koristi servis za merenje posećenosti, Google Analytics. Ako želite da onemogućite da navedeni servisi skladište kolačiće, možete da ih zabranite na sledećem linku: Google Analytics – https://tools.google.com/dlpage/gaoptout

 

KAKO ONEMOGUĆITI KOLAČIĆE

Isključivanjem kolačića odlučujete da li hoćete da dopustite čuvanje kolačića na vašem računaru. Cookie postavke mogu da se kontrolišu i konfigurišu u vašem web pretraživaču. Za informacije o postavkama kolačića, odaberite web pretraživač koji koristite. • Chrome • Firefox • Internet Explorer 9 • Internet Explorer 7 i 8 • Opera (stranica na engleskom jeziku) • Safari (stranica na engleskom) Ako onemogućite kolačiće, nećete moći da koristite neke od funkcionalnosti na ovim web stranicama. Trenutno postoji nekoliko web stranica za isključivanje skladištenja kolačića za različite servise.Više informacija možete dobiti na sledećim linkovima: http://www.allaboutcookies.org/
http://www.youronlinechoices.eu/